2005-09-25: Siri Dokken blev 2005 års EWK-pristagare
 
EWK-priset på 10 000 kronor har i år tilldelats den norska tecknaren Siri Dokken med motiveringen:

Siri Dokken tilldelas EWK:s stipendium för sina teckningar, som sammanför en intelligent iakttagelseförmåga med ett utsökt streck och en djärv formuppfattning. Bildernas skärpa förenas med medkänsla och humor, till verk som tydligt präglas av EWK:s anda.

Siri Dokken är 39 år och bor med man och en dotter i Oslo. Hon arbetar sedan tio år heltid på Dagsavisen där hon kommenterar aktuella händelser och gör ett personporträtt en gång i veckan. Siri Dokken är också känd för sin historiska serie Kongens mann som hon skapade 1994 tillsammans med Baard Enoksen samt från en rad utställningar i till exempel Fredrik Stabel & AvisTegnernes Hus i Dröbak utanför Oslo.
Siri Dokken gillar livet på dagstidningen.
- Tempot och pressen att leverera passar mig, säger Siri Dokken som är mycket glad och stolt över EWK-priset.
- Precis som alla andra tidningstecknare känner jag till och beundrar Ewert Karlssons verk. Hemma i bokhyllan har jag hans bok Världens stora.
En annan favorit är Finn Graf, hennes norske kollega som fick EWK-priset 2001.
- Tidningstecknarens jobb är rätt ensamt, säger Siri Dokken. Därför är det roligt att uppmärksammas och få en klapp på axeln. EWK-priset är extra hedrande därför att det inte bara tar fasta på strecken utan också på innehållet i teckningarna.
Tioårsjubiléet på Dagsavisen firar Siri med en utställning på Galleri Aler i Oslo som öppnas den 8 oktober. Annars har hon fullt upp med det dagliga jobbet i sin belamrade ateljé på tidningen. Det har ju precis varit val i Norge och byte av statsminister. Inte så kul, tycker tecknaren Siri Dokken.
- Bondevik är roligare att teckna än Stoltenberg, säger hon och skrattar.
Har du ingen möjlighet att besöka Oslo så kan du se ett urval av Siri Dokkens mästerverk i Stockholm senare i höst. I samband med utdelningen av EWK-priset den 6 november öppnar Föreningen Norden en Dokken-utställning i sina lokaler på Hantverkargatan 33.

EWK-priset delas ut av EWK-Sällskapet som vårdar och utvecklar det konstnärliga arvet efter Ewert Karlsson (1918-2004). För mer information om priset, årets pristagare och Sällskapet, kontakta Torbjörn Österholm, 070-20 92 432.

Klicka för att se en större bild
"Trafficking", av Siri Dokken.